'Ik zie een opdracht om niet alleen op de kerk gericht te zijn, maar ook op de samenleving'

CU logo onder elkaar blauw (1)
Door ChristenUnie Amsterdam op 1 maart 2022 om 07:55

'Ik zie een opdracht om niet alleen op de kerk gericht te zijn, maar ook op de samenleving'

EO-presentator en voorganger Jurjen ten Brinke stemt ChristenUnie in Amsterdam. Maar waarom?

Vertel eens, waarom de ChristenUnie?

“Als ik heel eerlijk ben moet ik zeggen dat ik niet ben opgegroeid in een ChristenUnie nest, maar een SGP nest. Ik merkte toen ik tijdens mijn studie Tropisch Landgebruik en ontwikkelingssamenwerking bijvoorbeeld ook veel met vluchtelingen en asielzoekers ging werken dat de onderwerpen die ik politiek gezien belangrijk vond, meer overeenkwamen met de ideeën van de ChristenUnie dan die van de SGP. 

Als persoon heb ik altijd werk gemaakt van de eenheid tussen christenen. Een tijd lang hebben mijn vrouw en ik samen gestemd op de ChristenUnie en de SGP, als een idealistisch standpunt. Ondertussen zijn we al een aantal jaar lid van de ChristenUnie.”

Je stond eerder ook op de lijst voor de ChristenUnie, heb je zelf wat met politiek?
“Ik ken al langer veel mensen binnen de ChristenUnie landelijk, al toen Arie Slob lijsttrekker was. Ondertussen ken ik ook Gert-Jan Segers persoonlijk maar ook Joël Voordewind, die ik ken vanuit Amsterdam Noord. Bij de Tweede Kamer verkiezingen was ik campagne pastor, een functie waarvan voor die tijd niet wist dat het bestond. Ik had contact met de top 10 kandidaten op de lijst, ik bad voor ze, mocht met ze meedenken en mocht vertellen wat mijn mening was. Ik heb in het dagelijks leven een publieke functie, bij de EO en als voorganger van Hoop voor Noord. Maar ik vond het ook wel eens leuk om zo achter de schermen vlak voor een debat met ze te bidden en het van een afstandje mee te maken.

Ik ben wel echt een doener. Natuurlijk ben ik er voor mensen in de kerk, maar ik ben ook een dominee die de samenleving wil dienen. Daar zie ik in de politiek wel mogelijkheden. In het bijbelboek Jeremia staat: “Bid tot de Heer voor de stad waarheen ik jullie weggevoerd heb en zet je in voor haar bloei, want de bloei van de stad is ook jullie bloei.” Natuurlijk is dit een andere situatie, maar ik zie wel een opdracht om niet alleen op de kerk georiënteerd te zijn, maar ook op de omgeving. Ik heb er wel voor gekozen om niet meer zo politiek actief te zijn, dat vind ik niet passen bij een voorganger die neutraal wil zijn. 

Maar ik geef wel signalen door aan de ChristenUnie die ik binnen de stad tegenkom. Veel thema’s zijn misschien breder dan alleen in Noord of in Amsterdam. Maar zo zien we in de kerk bijvoorbeeld hoe drugs families kapot kan maken. Ik ben heel blij dat de ChristenUnie daar een punt van maakt. Maar ook de huisvesting voor middeninkomens. Mensen die we in de stad zo nodig hebben denk aan; docenten, politieagenten, vrijwilligers voor het Leger des Heils en noem maar op, vertrekken omdat ze gewoon geen huis kunnen krijgen in de stad. Een probleem wat in veel steden te zien is, maar vooral een groot probleem is in Amsterdam. Dat vind ik zorgwekkend.”

Denk je dat een kleine partij als de ChristenUnie een verschil kan maken in Amsterdam?
“Juist op grond van de bijbel geloof ik dat iets wat in de ogen van mensen heel klein lijkt, in de ogen van God groot is. God laat ons door de bijbel weten dat Zijn kracht zit in het kwetsbare. En ook al kun je met één zetel niet de hele stad hervormen, ik denk wel dat je dingen op de agenda kunt zetten. Dat is misschien ook juist onze kracht als ChristenUnie, we moeten geen machtsfactor zijn maar een stem voor de kwetsbaren. Zo steekt de ChristenUnie al jaren niet onder stoelen of banken dat het beleid rondom de Wallen veranderd moet worden. Zelfs al voordat ze de zetel behaalden. En nu zie je dat de gemeente zich ook realiseert dat het op een andere manier kan.”