ChristenUnie wil opheldering over risicovolle verwarde mensen

CU logo onder elkaar blauw (1)
Door ChristenUnie Amsterdam op 10 juli 2018 om 12:00

ChristenUnie wil opheldering over risicovolle verwarde mensen

Dinsdag 10 juli berichtten De Telegraaf en AT5 over de schriftelijke vragen die fractievoorzitter Don Ceder samen met de SP stelde aan het college van burgeeester en wethouders over verwarde mensen die mogelijk gevaarlijk zijn voor zichzelf en omgeving.

'Veel risicovolle verwarde mensen krijgen kennelijk niet de juiste zorg', constateert Ceder op Twitter. 'Dit is zowel voor de samenleving als de patiënt zelf gevaarlijk.' In totaal telt Amsterdam ruim vijftig verwarde mensen die een gevaar kunnen vormen, zo maakte psychiater Jessica Wesselius onlangs bekend. 

'Hoe worden deze mensen zo spoedig mogelijk getraceerd en hoe wordt ervoor gezorgd dat de juiste zorg en behandeling tijdig wordt geboden?', vraagt de fractievoorzitter van de ChristenUnie zich in De Telegraaf af. De ChristenUnie wil bovendien weten welke gemeentelijke regels er zijn voor het doorverwijzen van psychiatrische patiënten naar forensische psychiatrie.

Metromoord
Zo kon Philip O. niet worden overgeplaatst naar een andere afdeling. Hij bleef daarom op de psychiatrische afdeling van het AMC, hoewel hij daar volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd eigenlijk een 'te zware patiënt' voor zou zijn geweest. O. mocht zelfs op onbegeleid verlof. Uiteindelijk stak hij op een van zijn verlofdagen, 27 juli 2017, de 38-jarige Joost neer in metro 53.