ChristenUnie: ‘Stel de deadline voor de nieuwe erfpacht uit’ (Opinie in Het Parool)

Wonen.jpg
04 Don Ceder.jpg
Door Don Ceder op 30 oktober 2019 om 15:00

ChristenUnie: ‘Stel de deadline voor de nieuwe erfpacht uit’ (Opinie in Het Parool)

Een financieel fiasco dreigt voor Amsterdammers die hun erfpacht nog niet hebben afgekocht, aldus Don Ceder en Hélène de Bruine van ChristenUnie. 

Amsterdammers met een koophuis dat op grond van de gemeente staat, hebben te maken met erfpacht: een vergoeding voor het gebruik van de grond. De erfpacht kan tegenwoordig eeuwigdurend afgekocht worden. Om huizenbezitters over te halen om gebruik te maken van deze regeling, gelden bij een aanvraag vóór 1 januari 2020 gunstiger voorwaarden; de hoogte van de canon wordt gebaseerd op de WOZ-waarde van de woning uit 2014 of 2015, plus nog een extra kortingspercentage van 35 procent.

Ook de buurtstraatquote (BSQ) heeft invloed op de prijs. Deze wordt na een ingewikkelde rekenmethode elk jaar bijgesteld en zal na 1 januari 2020 hoger uitvallen. Vanaf 1 januari 2020 wordt de canon berekend op de WOZ-waarde van 2018. Door de gigantische stijging van de huizenprijzen stijgt de hoogte van de canon ook behoorlijk mee. Woningbezitters in Zuidoost en Nieuw-West zullen zeer waarschijnlijk de grootste relatieve prijsstijgingen meemaken. In sommige gevallen zou dit kunnen betekenen dat de afkoopsom voor de erfpacht van een woning van 10.000 euro na 1 januari zomaar naar 60.000 euro zou kunnen schieten.

Als de regeling op deze wijze doorgaat, dan zijn sterke stijgingen van de woonlasten bij een nieuw tijdvak onvermijdelijk. Ook voor de erfpachters die wel eeuwigdurend willen overstappen, maar bijvoorbeeld nog de canon hebben afgekocht voor 30 jaar, worden geconfronteerd met een fikse rekening die nu moet worden betaald aan de gemeente.

Wie heeft even tien-, twintig- of dertigduizend euro voorradig of kan de hypotheek ophogen? Een optie tot gespreid betalen of betalen na afloop van de huidige afgekochte datum is niet mogelijk.

Betrouwbare overheid

Erfpachters in Amsterdam hebben met de gemeente als monopolist nauwelijks een andere keuze dan flink betalen en zich eventueel in de schulden te steken. Het lijkt erop dat het college hiermee juist de mensen treft voor wie men zegt op te komen. Wordt Amsterdam alleen nog maar betaalbaar voor rijken en investeerders?

Wie nu aangeeft over te willen stappen, krijgt de mededeling: ‘Houdt u er rekening mee dat het lange tijd kan duren voordat u een aanbieding ontvangt. Dit kan, afhankelijk van uw dossier en de grote hoeveelheid aanvragen, enkele weken tot een jaar of langer duren.’

Wat ons betreft is dat geen uitspraak van een betrouwbare overheid die eenzijdig een harde datum stelt voor erfpachters, maar zelf niet gehouden is aan een redelijke termijn van beantwoording.

Het feit dat veel huizenbezitters nog geen aanvraag hebben gedaan is daarom ook een duidelijk signaal: erfpacht is een ingewikkeld stelsel, er ontbreekt veel informatie, het gaat om veel geld en de consequenties voor de keuzes die je nu maakt zijn niet te overzien. Op deze wijze kan deze regeling absoluut niet doorgaan.

Vooravond van een crisis

Het CDA bijt zich al jaren vast op dit dossier en waarschuwt al tijden voor de negatieve effecten. Ook de VVD roept al geruime tijd op om de deadline uit te stellen. Inmiddels is de hele oppositie (met uitzondering van Bij1) om. Ook de ChristenUnie steunt de oproep om de deadline te verschuiven.

Wij vinden het onverantwoord om burgers jarenlang in onzekerheid te laten. Wat ons betreft moet er extra tijd worden ingeruimd om ons te bezinnen op de negatieve effecten voor de erfpachters. We staan aan de vooravond van een erfpachtcrisis en hopen dat de coalitie tot inkeer komt voordat het te laat is, en bereid is om samen met de oppositie naar oplossingen te zoeken.

En tot slot herhalen we de oproep aan iedere Amsterdammer met een woning op erfpacht: ga naar het Overstapportaal, laat je goed adviseren en vraag een vrijblijvende aanbieding op voor het eeuwigdurend afkopen van de erfpacht vóór 1 januari 2020 zodat je nog profiteert van de voordelen. En zegt het voort!

Deel dit bericht