Berichten geschreven door Don Ceder

 1. zuidoost.jpg
  04 Don Ceder.jpg
  Door Don Ceder op 14 december 2020

  Een masterplan voor Zuidoost of een speelbal voor de politiek

  Het Masterplan Zuidoost is met veel bombarie aangekondigd door dit college, maar lijkt een zeepbel te worden. Een gemiste kans met grote gevolgen. In 1966 sloeg burgemeester Gijs van Hall van Amsterdam de eerste paal van de Bijlmer en zei toen trots: ‘Nergens in de wereld is tot nu toe een mooiere en modernere stad van een dergelijke omvang tot uitvoering gekomen.’ Deze belofte laat echter al een aantal decennia op zich wachten.

  Lees verder
 2. Tegenbegroting.jpg
  04 Don Ceder.jpg
  Door Don Ceder op 5 november 2020

  ChristenUnie presenteert tegenbegroting voor 2021: "Herfst in Amsterdam"

  De fractie van de ChristenUnie heeft kennis genomen van de begroting die het college en de coalitiepartijen hebben voorgesteld voor het nieuwe jaar. De fractie heeft de moeite genomen om middels een zogenaamde tegenbegroting een aantal voorstellen ter verbetering te doen. Zo wil de fractie de bezuinigingen op de noodopvang voor dakloze gezinnen en de bezuinigingen op de wijkbibliotheken voorkomen. Ook kiest de ChristenUnie ervoor om fors te investeren in het Masterplan voor Zuidoost en wil de fractie meer nieuwbouw in het middensegment. 

  Lees verder
 3. Raadszaal.jpg
  04 Don Ceder.jpg
  Door Don Ceder op 5 juni 2020

  Vooruitblik op het spoeddebat over de demonstratie op de Dam en het optreden van de burgemeester

  Volgende week vindt het nu al veelbesproken spoeddebat plaats waar burgemeester Halsema verantwoording zal afleggen voor het handelen van de driehoek (burgemeester, hoofdcommissaris en Openbaar Ministerie) tijdens de demonstratie van afgelopen maandag op de Dam. Ik merk de afgelopen dagen dat het behoorlijk lastig is om door alle sensatie, emoties en sterke uitspraken voor ogen te houden waar het tijdens het debat werkelijk om draait. Er zijn mensen die de burgemeester inmiddels een heldenstatus hebben toegekend en zeggen dat zij, ook gezien het onderwerp en de sentimenten die in de samenleving leven, niet beter had kunnen handelen. Mijn inbox zit tegelijkertijd ook vol met berichten van mensen die met grote zorgen en verbazing hebben gekeken naar het handelen van de burgemeester en de beslissing om helemaal niet te handhaven. 

  Lees verder
 4. flag-186476_1280.jpg
  04 Don Ceder.jpg
  Door Don Ceder op 18 december 2019

  Actieplan CU, VVD, CDA en FvD bestrijding antisemitisme aangenomen door Amsterdamse raad

  Het actieplan van onder andere de ChristenUnie ter bestrijding van antismetisme is door de Amsterdamse raad aangenomen. Hier vind u de spreektekst van fractievoorzitter Don Ceder voor het debat.

  Lees verder
 5. dakloos
  04 Don Ceder.jpg
  Door Don Ceder op 6 december 2019

  Zelfredzame daklozen bestaan niet

  Voordat iemand aanspraak kan maken op hulp en opvang moet er volgens beleid voldaan zijn aan het criterium van zelfredzaamheid. Iemand moet zogezegd zich niet meer op eigen kracht kunnen handhaven in de samenleving. Volgens mij kunnen we iemand die door omstandigheden geen dak meer boven zijn hoofd heeft onmogelijk zelfredzaam noemen.

  Lees verder
 6. Wonen.jpg
  04 Don Ceder.jpg
  Door Don Ceder op 30 oktober 2019

  ChristenUnie: ‘Stel de deadline voor de nieuwe erfpacht uit’ (Opinie in Het Parool)

  Een financieel fiasco dreigt voor Amsterdammers die hun erfpacht nog niet hebben afgekocht, aldus Don Ceder en Hélène de Bruine van ChristenUnie. 

  Amsterdammers met een koophuis dat op grond van de gemeente staat, hebben te maken met erfpacht: een vergoeding voor het gebruik van de grond. De erfpacht kan tegenwoordig eeuwigdurend afgekocht worden. Om huizenbezitters over te halen om gebruik te maken van deze regeling, gelden bij een aanvraag vóór 1 januari 2020 gunstiger voorwaarden; de hoogte van de canon wordt gebaseerd op de WOZ-waarde van de woning uit 2014 of 2015, plus nog een extra kortingspercentage van 35 procent.

  Lees verder
 7. Wallen
  04 Don Ceder.jpg
  Door Don Ceder op 26 september 2019

  Aan de kant van de vrouwen. (Bijdrage debat Wallenscenario's)

  De wallen betekenen verschillende dingen voor verschillende mensen: mensen zien wereldwijd de wallen als een vrijplaats waar velen een raam zijn binnen gestapt zonder al te veel vragen of een voorgeschiedenis van de vrouw achter dit raam. Voor velen is de wallen een woonplaats; een plaats die al een tijd geteisterd wordt door overlast, waar de leefbaarheid onder druk staat en waar vrijheid van de één een inbreuk is op de vrijheid van vele bewoners in het gebied. En voor anderen is de wallen een nachtmerrie, een herinnering aan een periode van vernedering, verkrachting en levenslang opgedane trauma’s.

  Lees verder
 8. portret Don.jpg
  04 Don Ceder.jpg
  Door Don Ceder op 13 september 2019

  ‘Legalisering van xtc levert niets op’ (Opinie in Het Parool)

  Veel Amsterdammers wentelen willens en wetens de gevolgen van drugsgebruik af op hun medemens en het milieu, schrijft Don Ceder (ChristenUnie) in reactie op Reinier van Dantzig (D66).

  Lees verder
 9. hands-2888625_1920.jpg
  04 Don Ceder.jpg
  Door Don Ceder op 8 mei 2019

  Bijdrage debat initiatiefvoorstel 'Basisvoorzieningen voor ongedocumenteerde jongeren'

  Ik sta hier als iemand die met de Nederlandse nationaliteit is geboren, maar opgegroeid in een omgeving waar dat niet voor ieder kind een vanzelfsprekendheid was. Opgroeiende als kind realiseerde ik mij steeds meer dat de Nederlandse nationaliteit iets is wat deuren opent die voor andere kinderen gesloten bleven als het ging om zorg, onderwijs, voorzieningen en informatie over hoe hun toekomst eruit komt te zien.

  Lees verder
 10. 04 Don Ceder.jpg
  Door Don Ceder op 22 februari 2019

  Raadsbreed statement: Amsterdam beschermt haar vrije waarden barmhartig en heldhaftig

  Amsterdam is een vrije stad van en voor iedereen. Een stad waar je jezelf mag zijn, waar je mag houden van wie je wilt en waar je mag geloven wat je wilt.

  Lees verder