ChristenUnie op Valentijnsdag: 'Gratis trouwen in Amsterdam op orde en kwijtschelding leges voor minima'

trouwen.jpg
CU logo onder elkaar blauw (1)
Door ChristenUnie Amsterdam op 14 februari 2020 om 12:00

ChristenUnie op Valentijnsdag: 'Gratis trouwen in Amsterdam op orde en kwijtschelding leges voor minima'

Gratis trouwen. Voor menig stel dat graag in het huwelijksbootje wil stappen maar dat zo goedkoop mogelijk moet of wil doen, een goede optie. Gemeenten zijn wettelijk verplicht deze mogelijkheid te bieden. Maar in de praktijk loopt dat op diverse plaatsen niet over rozen. Dat is dan ook de reden dat de fractie van de ChristenUnie op Valentijnsdag hierover opheldering vraagt aan het college van burgemeester en wethouders. 

Gemeenten met meer dan 10.000 inwoners zijn verplicht op twee momenten per week iedereen de mogelijkheid van een kosteloze huwelijksvoltrekking bieden. Dat schrijft de wet[1] voor. Een normale huwelijksvoltrekking is in Amsterdam behoorlijk prijzig, zeker sinds de verhoging van de trouwleges in 2019. Stellen die dit niet kunnen of willen betalen kunnen dus kiezen voor een gratis huwelijksvoltrekking. Meestal vallen de mogelijkheden hiervoor op minder populaire momenten zoals de maandagochtend. Ook is de ceremonie vaak kort en sober, soms vindt deze gewoon plaats aan de balie of in een kantoortje. De wet bepaalt dat gemeenten geen bruidsparen mogen uitsluiten van een gratis huwelijksceremonie. Een inkomenstoets of het weren van inwoners uit andere gemeenten is niet toegestaan.

Theperfectwedding.nl deed onderzoek[2] en trok een aantal conclusies: Sommige gemeenten rekenen alsnog kosten, hanteren een inkomenstoets of bieden de mogelijkheid van een gratis huwelijk alleen aan de eigen inwoners aan. Daarnaast is gratis trouwen inmiddels best populair en lopen de wachttijden op. Gemiddeld is de wachttijd in gemeenten 79 dagen. De fractie van de ChristenUnie wil weten of Amsterdam mogelijk toch kosten rekent, een inkomenstoets hanteert of bewoners van andere gemeente weigert voor gratis trouwen. Daarnaast wil de fractie van de ChristenUnie weten wat de wachttijd in Amsterdam is en hoe die mogelijk verkort kan worden.

De fractie van de ChristenUnie juicht het toe als stellen hun liefde en trouw willen bezegelen met een huwelijk. En dan is het goed als de financiering daarvan geen belemmering vormt. De wettelijke verplichting die gemeenten hebben om kosteloos trouwen aan te bieden is dus een goed instrument. Daarnaast wil de fractie van de ChristenUnie dat mensen die in aanmerking komen voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen ook kwijtschelding van trouwleges moeten krijgen.

Deel dit bericht