PvdA en CU: vergeet de wensen van buurt- en gebedshuizen niet in het nieuwe terrassenbeleid

legeWallen.jpg
CU logo onder elkaar blauw (1)
Door ChristenUnie Amsterdam op 28 mei 2020 om 12:00

PvdA en CU: vergeet de wensen van buurt- en gebedshuizen niet in het nieuwe terrassenbeleid

De fracties van de PvdA en ChristenUnie in Amsterdam willen ervoor waken dat in de inrichting van de 1,5 meter samenleving de wensen van maatschappelijke organisaties als buurt- en gebedshuizen worden vergeten. De partijen doen deze oproep een dag nadat de gemeente horecaondernemers oproept om massaal plannen in te dienen om hun terras tijdelijk uit te breiden.

Na weken van sociale afstand, snakken Amsterdammers naar samen zijn,” aldus raadslid van de PvdA Amsterdam Dennis Boutkan. Om dat in een 1,5 meter samenleving mogelijk te maken, zullen we de openbare ruimte anders in moeten delen. De horeca speelt daar een belangrijke rol in en is daar nu actief mee bezig. Maar we moeten niet vergeten dat er ook veel Amsterdammers zijn die - dan wel door hun financiële positie -  geen gebruik willen of kunnen maken van commerciële terrassen, maar toch graag samen komen. Zij doen dat doorgaans in buurt- en gebedshuizen en via andere maatschappelijke initiatieven. Daarom moeten ook hun wensen en belangen niet worden vergeten.” 

Boutkan noemt als voorbeeld de vele koffie-uurtjes op de woensdagochtend in Amsterdamse buurthuizen voor eenzame Amsterdammers. Die voor die mensen zeer waardevolle uitjes hebben al weken niet meer plaats kunnen vinden. Ik hoop dus dat die de komende tijd kunnen worden verplaatst naar de openbare ruimte, maar dan moet daar wel plek voor zijn. Ik wil dat daar bijvoorbeeld in de behandeling en toewijzing van de horeca-plannen rekening mee gehouden en samenwerking in gevonden wordt. Wij snappen de noden van horeca-ondernemers, maar in de wil om hen te helpen mogen we andere groepen niet vergeten."

Fractievoorzitter van de ChristenUnie Don Ceder sluit zich hierbij aan: “Ondanks de noden van de ondernemers, mogen we het belang van het sociaal weefsel van de stad niet vergeten. Dat houd je niet in stand met alleen rendementsdenken. Er zijn vele andere organisaties en bewoners die ook gebruik willen maken van de openbare ruimte. Denk aan de gebedshuizen, inloophuizen en buurt voorzieningen die niet meer op dezelfde wijze als voorheen kunnen samenkomen. De schaarse ruimte moeten we delen en dat doe je vooral door in gesprek met bewoners en organisaties te gaan die het DNA van de buurt vormen en met elkaar samen te werken.

De partijen gaan hier donderdag (28-05-2020) over in gesprek in de gemeenteraad met de burgemeester. 

Deel dit bericht