Amsterdams raadslid Don Ceder in top kandidatenlijst ChristenUnie

don-ceder.jpg
CU logo onder elkaar blauw (1)
Door ChristenUnie Amsterdam op 9 oktober 2020 om 22:00

Amsterdams raadslid Don Ceder in top kandidatenlijst ChristenUnie

De Amsterdamse advocaat en fractievoorzitter van de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie, Don Ceder, staat op de vierde plek van de ChristenUnie-lijst bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Daarmee lijkt een zetel in de Tweede Kamer verzekerd. Ceder wordt gezien als onderdeel van een nieuwe generatie toppolitici binnen de partij. 

De Amsterdamse politicus is blij met zijn kandidatuur: “Ik ben dankbaar voor deze plaats op de lijst. We hebben de afgelopen jaren iets moois neer mogen zetten in Amsterdam en ik hoop die lijn door te kunnen zetten in de Kamer.” Ceder stond bij de vorige Kamerverkiezingen op plek 7 en greep daarmee net naast een zetel. Over zijn vertrek uit de gemeenteraad zegt hij: “We hebben hier iets kunnen neerzetten wat nog nooit was gelukt. Met een geweldig team hebben we in 2018 voor het eerst een zetel gehaald en er staat een mooie groep klaar om het nog verder te brengen. Ik hoop mijn ervaringen mee te nemen naar de Kamer en daar het verschil te maken.”

Ook huidig fractievoorzitter en lijsttrekker Gert-Jan Segers is verheugd met de kandidatuur van Ceder. “Ik heb Don leren kennen als een sociaal bewogen politicus die in Amsterdam in korte tijd een toonaangevend raadslid is geworden. Ik vind het mooi om te zien hoe hij zich met hart en ziel inzet voor mensen met problematische schulden, voor de strijd tegen gedwongen prostitutie en bijvoorbeeld ook de aanpak van drugscriminaliteit. Ik zie er naar uit om met Don samen te werken in Den Haag”, aldus Segers. 

Een andere Amsterdammer die opvalt op de nieuwe ChristenUnie-lijst is duoraadslid Sander Huisman. De voormalig woordvoerder van de Ajax-supporters staat, niet toevallig, op plek 34 van de kandidatenlijst. Die plaats verwijst natuurlijk naar het voormalig rugnummer van Abdelhak Nouri. Huisman: “Ik heb een Ajax-hart en een ChristenUnie-hart en ik vind het prachtig dat dat samenkomt in deze plaats op de lijst.” Naast Ceder en Huisman is er nog een Amsterdammer te vinden op de kandidatenlijst. Op plek 18 staat Efraïm Hart die momenteel ook duoraadslid is voor de fractie in de gemeenteraad van Amsterdam. 

Vaststelling kandidatenlijst
De kandidatenlijst die de ChristenUnie vandaag presenteert is een concept-kandidatenlijst. Gert-Jan Segers werd eerder al verkozen tot lijsttrekker bij de komende verkiezingen. De rest van de kandidatenlijst wordt vastgesteld op het digitale congres van de ChristenUnie dat op 21 november wordt gehouden 

De top van de lijst bestaat uit sterkhouders en nieuw talent. Zo is op de tweede plek een vertrouwde ‘running mate’ te vinden: vice-premier en minister Carola Schouten. Op plaats drie staat Mirjam Bikker, huidig fractievoorzitter in de Eerste Kamer. Op plaats vijf staat Pieter Grinwis die de afgelopen fractie van de ChristenUnie-SGP in de gemeenteraad van Den Haag leidde. Op de plaatsen zes en zeven staan respectievelijk de zittende Kamerleden Stieneke van der Graaf en Eppo Bruins.