ChristenUnie presenteert tegenbegroting voor 2021: "Herfst in Amsterdam"

Tegenbegroting.jpg
04 Don Ceder.jpg
Door Don Ceder op 5 november 2020 om 13:00

ChristenUnie presenteert tegenbegroting voor 2021: "Herfst in Amsterdam"

De fractie van de ChristenUnie heeft kennis genomen van de begroting die het college en de coalitiepartijen hebben voorgesteld voor het nieuwe jaar. De fractie heeft de moeite genomen om middels een zogenaamde tegenbegroting een aantal voorstellen ter verbetering te doen. Zo wil de fractie de bezuinigingen op de noodopvang voor dakloze gezinnen en de bezuinigingen op de wijkbibliotheken voorkomen. Ook kiest de ChristenUnie ervoor om fors te investeren in het Masterplan voor Zuidoost en wil de fractie meer nieuwbouw in het middensegment. 

Hieronder leest u de inleiding van fractievoorzitter Don Ceder en daaronder kunt u de Tegenbegroting als pdf downloaden. 

Beste Amsterdammers,

De herfst is aangebroken. De raadsperiode die begon als een nieuwe lente en een nieuw geluid is mede door de coronacrisis overgegaan in een woelige herfst.

De fractie van de ChristenUnie heeft zich vanaf het begin van de periode opgesteld als een constructieve oppositiepartij. Dat betekent dat we ook nu verantwoordelijkheid willen nemen op een moment dat het moeilijker is om keuzes te maken. Er zal bezuinigd moeten worden vanwege het feit dat er door de coronacrisis minder inkomsten binnen komen en tegelijkertijd zal er op sommige punten extra geïnvesteerd moeten worden om te voorkomen dat de crisis ongelijkheden vergroot. 

Onlangs is door het college van burgemeester en wethouders een voorstel aan de raad gestuurd voor de stadsbegroting van 2021 en verder. De raad moet zich hierover buigen en deze begroting, eventueel gewijzigd, vaststellen. Dit is dus ook het moment voor partijen om hun eigen plannen in te brengen en te laten zien welke keuzes men misschien anders zou maken. Waar gaat het geld naartoe en hoeveel. 

Omdat de fractie van de ChristenUnie zich op hoofdlijnen kan vinden in de voorgestelde begroting maar een aantal keuzes toch echt anders zou maken, wil de fractie bij dezen een gedegen tegenvoorstel doen. In dit document leest u onze visie op een aantal punten uit de voorgestelde begroting en uiteindelijk kunt u cijfermatige onderbouwing vinden in een financiële paragraaf. 

Don Ceder

Fractievoorzitter ChristenUnie Amsterdam

Bijlagen

Deel dit bericht