‘Je hoeft echt geen christen te zijn om ChristenUnie te stemmen’
De 21-jarige Matthijs van der Ploeg is politicologie student. Naast zijn plezier bij de studentenvereniging NSA doet hij ook een bestuursjaar bij Amsterdamse Kamer van Verenigingen. En hij stemt ChristenUnie, maar waarom?
Vertel eens, hoe ben je bij de politiek terecht gekomen?
“Het begon eigenlijk allemaal bij mijn interesse in debatteren. Al sinds mijn veertiende zat ik bij een debatclub op mijn middelbare school. Daar ben ik een tijdje voorzitter van geweest en hiermee hebben we ook meegedaan aan het NK debatteren. Toen ik zeventien was werd ik gevraagd voor de lijst bij de ChristenUnie in Leusden, dit was voor mij de aanleiding om mij echt te gaan verdiepen in politieke partijen.
Ik heb ook altijd wat gehad met problemen oplossen en het logisch nadenken om tot een oplossing te komen. Dat komt natuurlijk wel terug in de politiek. Daarnaast is het zo dat als je op de lijst wil staan voor een partij, je wel eerst moet weten of dat wel de partij is die het beste bij jou past. Dus daar ben ik mee aan de slag gegaan. Ik vind het belangrijk dat dingen op een eerlijke manier gaan, maar dat vindt natuurlijk elke politicus.”
Waarom de ChristenUnie?
“‘Sociaal, maar niet socialistisch.’ Dat is een motto van de ChristenUnie waar ik heel erg achter sta. Alles in het leven hebben we gekregen, laten we het dus ook met elkaar delen en voor elkaar zorgen. De ChristenUnie heeft hele capabele politici, dat vind ik erg belangrijk. Ik ben zelf christen, dus ik vind het mooi dat vanuit dat oogpunt iets gedaan wordt voor de samenleving. Maar dat vind ik niet het allerbelangrijkst aan de ChristenUnie, ik denk dat het christendom ons vooral bindt. Ik denk dat alles wat de ChristenUnie zegt, ook als het christendom niet had bestaan, nog steeds zou kloppen. Je hoeft dus echt geen christen te zijn om op de ChristenUnie te stemmen.
Het mooie aan de christelijke kant vind ik denk ik wel dat je er eigenlijk altijd vanuit kunt gaan dat je achter de standpunten staat. Bij een VVD of een PvdA heb je altijd een heel groot deel standpunten van de partij waar je geen idee van hebt. Dus is het lastig in te schatten in hoeverre je eigenlijk volledig achter deze partij kan staan. Beredenering komt dan voort uit het socialisme of het liberalisme maar dat zijn hele brede en vrij interpretabele begrippen. Bij een christelijke partij is het voor mij fijn dat ik weet dat ik achter de kern van alles sta, omdat keuzes vanuit een bepaald oogpunt worden gemaakt.”
Denk je dat de ChristenUnie ook echt een verschil kan maken?
“Ik denk dat het heel erg belangrijk is om die ene zetel te behouden. Om nou te zeggen dat de ChristenUnie een wethouder gaat leveren, is niet echt realistisch. Maar je kunt wel dingen aankaarten en een geluid laten horen in de gemeenteraad. De ChristenUnie heeft dit in Amsterdam de afgelopen vier jaar kunnen doen en als je kijkt naar de ChristenUnie landelijk zijn ze met datzelfde aankaarten en geluid gegroeid tot een partij die in de coalitie zit en ministers levert. Met die ene zetel kunnen we dus nu al het verschil maken, maar ook bouwen aan grotere toekomstige rol.”